Meghívlak egy hosszú, közös utazásra a Világba.

2016. október 30. 00:05 - K.R.R.K

Miért volt rosszabb a Trónok Harca 6. évada, mint az előzőek?

FIGYELEM! A következő írás SPOILEReket tartalmaz a sorozatból és a könyvekből. Figyelmeztettelek! Én tudom, milyen érzés, amikor lelövik a poént…

Júniusban vonult közel egyéves szünetre mindenki kedvenc középkorias-szexelős-gyilkolós sorozata, de én mégis most gondolkodtam el rajta igazán, hová raktározom majd el ezt a szezont a hat eddigi megjelent évad sorában. És gondolkodhatok bármennyit, agyalhatok napokat, nem fog kimenni a fejemből a gondolat: a 6. évad bizony meg sem közelítette az azt megelőzők szintjét. Csalódásnak mégsem nevezném, hiszen sokakkal együtt még mindig azt gondolom, hogy korunk egyik legmeghatározóbb sorozatáról beszélünk. De mégis, inkább azt mondanám, nagyon kettős érzések vannak bennem: egyfelől imádtam, minden héten a hétfőt vártam a legjobban, együtt sokkolódtam és sírtam mindenkivel, amikor „kellett”, másfelől a düh nem egyszer kerített hatalmába, hogy aztán ennek a fura, kissé lelombozódott érzetnek adja át a helyét, amit azért mégse neveznék csalódásnak.

game-thrones-season-6-spoilers.jpg

Elöljáróban annyit, hogy eddig egyetlen évadot sem néztem úgymond „élőben”, tehát idén először fordult elő velem, hogy a világ nagyközönségével egy időben haladtam a történettel. És meg kell, hogy mondjam, ennek ugyanúgy megvan a két oldala, mint magának a sorozatnak, és mint annak a bizonyos éremnek. Egyik oldalról király volt, amiért tényleg mindenkivel együtt izgulhattam végig az eseményeket, remegve várhattam ki, amint az HBO GO oldalán megjelenik hajnalban a hatodik évad első része ÉLŐBEN. Másrészről viszont ott voltak a hátrányok is: bizony, már ki lehetett találni, mire gondolok: a spoilerek. És itt nem arra gondolok, hogy mindenki előre tudta, hogy Havas Jon (nem, nem Jon Snow, ő nekem, egyszerű könyvolvasónak Havas marad) fel fog támadni, hanem arra a tényre, hogy VALAMIÉRT, VALAHONNAN, VALAMI rejtélyes okból kifolyólag az internet népe mindig remekül telibetalálta, mi fog történni a következő részben. Megpróbáltam letiltani magamat a Facebookról, hogy egyetlen ilyen gyűlöletes „fan theoryba” se fussak bele, de sajnos nem sikerült. Hol a TrollFocin, hol Tibi Atya oldalán bukkant fel valami ilyen, hol valamelyik „kedves” ismerősöm osztott meg egy ún. „fejtegetős cikket”. Őszintén, csak az évad második felében kezdtem gyanakodni, hogy itt valami nincs rendben, de akkor már késő volt. Bizony, akár tetszik, akár nem, a Trónok Harca hatodik évadát 75%-ban a rajongók rendezték. Ezt nem érdemes tagadni, még akkor sem, ha a maradék 25% olyan fordulatokat tartalmazott, amiktől rendesen leesett az ember álla. Nem akarok részletekbe menni, egyáltalán nem tartom magam nagy összeesküvőnek, de ez így van. Persze, lehetne mondani, hogy az évadot már jóval korábban leforgatták, de nem érdemes. Nem akarok találgatni, miként lehetséges ez, ez van. És az a baj, hogy több probléma is van itt: a rajongók eleve mindenáron találgatnak, mindent megtesznek, hogy újabb és újabb rejtélyeket és utalásokat fedjenek fel, ott is, ahol amúgy semmi sincsen; George R.R. Martin nem írta meg a 6. könyvet; GRRM kiszállt a sorozat készítéséből; a producerek (talán) csak azért is meg akarnak felelni a fanoknak. Ki tudja, mi áll a háttérben. Tavaly nyáron nem néztem még a sorozatot, akár az is lehet, hogy egy lelkes „fanteóriagyártó” egyed már akkor megpróbálta kideríteni, mi fog történni, és ahhoz igazították a történéseket? Mindegy is, hogyan történt, a lényeg az, hogy két lehetőség maradt: vagy tényleg a rajongók elvárásai/tippjei/teóriái alapján készítették a 6-os szezont, vagy tényleg kiszámíthatóvá vált a sorozat, annak ellenére, hogy pont a kiszámíthatatlanság volt a legfőbb védjegye annak idején, mikor betört a sorozatvilágba.

got-e9-snow-vs-army-1200x675.jpg

Azt ajánlom, tegyük is félre ezeket a problémákat, tényleg nem akarok ezen gondolkodni. Teóriák ide összeesküvések oda – a hatodik évad nem volt olyan jó, mint az azt megelőzők. És hogy miért? Jöjjenek azokok.

A legfőbb probléma egyértelműen az, hogy hiába erőlködtek annyira az HBO-nál, ha egyszer nincs GRRM, akkor nincs GRRM.

Ez tagadhatatlan. Martin nem segített, és ez több szempontból is negatívan hatott a szériára. Egyfelől nem voltak már ott a könyvek a rendezők kezében, így az a fajta varázs, azok a frappánsan megalkotott párbeszédek, döbbenetes fordulatok, kiváló martini csavarok mind-mind elmaradtak. És hát, nem tudom, mennyit segédkezett a valódi, helyszíni/stúdióbeli munkálatoknál GRRM, de egyértelműen látszott a változás: a párbeszédek sokszor unalmasak, rettenetesen sablonszerűek voltak, míg az egész sorozaton érződött valami „menőzni” vágyás, valami olyan igyekezni akarás, amivel számomra egyetlen dolgot üzentek: minden olyan lesz ezentúl is, mint eddig, mert az „bevált”. Példával: Bronn-nak nem adrak semmilyen szerepet, csak megjelent, káromkodott, „faszagyerekeskedett”, keménykedett egy sort, hogy mindenki elégedett legyen. A Hegy kinyírt jópár embert csak úgy, mert mindenki odavolt érte, mennyire nagy és kegyetlen, miközben magáról a Clegane-ből készített teremtényről tulajdonképpen alig tudtunk meg valami újat. Az Árva ütötte-verte Aryát, hogy még egy kicsit jobban megutáltassa magát a rajongókkal, hogy aztán győzelmi tort lehessen ülni, amikor meghal. Brienne szintén mellőzve bármiféle változást, pontosan ugyanolyan holtig hűséges volt, mint eddig. Persze nem azt vártam, hogy minden karakter hirtelen az ellenkezőjébe forduljon, de azért a személyiségek változása, az emberek érzelmeinek oly zseniális vásznon való kibontása, a jó és a rossz közötti határvonal kiválóan sikerült elmosása mind-mind hiányoztak nekem. Hiszen ilyenből volt bőven eddig: Theon árulása és megtörése, a Véreb elmenekülése a csatából, Arya első gyilkossága, Robb „szerződésszegése” stb… Ezek voltak azok a pillanatok, ezernyi más momentummal együtt, amiért a Trónok Harca olyan zseniális volt, olyan szinten tudott hatni az ember érzelmeire, mint azt film még sosem tette talán.

És akkor nézzük, hol mi történt Westeroson, és mi volt vele a gondom.

ÉSZAK/JON/MÁSOK

Persze mind mindenki, én is ezt vártam a legjobban az évad kezdetét megelőzően. Jont persze feltámasztották a rajongók, ki lett kiáltva a megjövendölt hercegnek, Észak királyának, meg minden másnak. Vele kapcsolatban talán nincs is min vitázni – ha Martin így találta ki, hogy tényleg ő a legnagyobb pozitív hős, hát legyen. Így érhető, amikor valahogy olyan érzése támad az embernek a Fattyak csatája rész végén, hogy őt semmiképp nem lehet megölni, egyszerűen mindent túlél. Meghalt, feltámadt, majd még komorabb lett, mint előtte. De mégis bevállalja a nagy csatát, igen, igazi hős. Ennek ellenére bőven van hiányérzetem vele kapcsolatban, amiknek pótlását inkább Martin 6. könyvétől várom.

game-thrones-season-6-episode-2-recap.jpg

Aztán ott vannak a Mások és Bran esete. Maga az Éjkirály meg a holtak seregének „faszasága” és hűdenagy kegyetlensége valahogy egyáltalán nem tudott izgatni. Sokkal jobban érdekelt volna a Háromszemű és az erdő gyermekeinek története, kik ők, miért tudják azt, amit tudnak, stb. De sikerült őket tökéletesen fekete-fehéren bemutatni. Bran látomásai már sokkal izgalmasabbak voltak, bár jellemileg ő sem jutott egyről a kettőre, és tulajdonképpen csak egy eszköz volt a filmesek kezében, hogy végre megtudjuk Jonról azt, amit a fanatikus rajongótábor már úgyis régen tud (lehet én vagyok a hülye, de egyszerűen én nem gondolkodom ilyeneken: SOHA, de soha fel sem merült bennem, kik lehetnek Jon igazi szülei, ezt is az internet egy mocskos zugában fedeztem fel).

FOLYÓVIDÉK

Itt történt meg számomra a legmeglepőbb és legszenzációsabban megvalósított fordulat: a Véreb visszatérése. Ezen kívül viszont… Hááát, túlságosan is időhűzó jellege volt az egésznek. Jamie-nek el kellett foglalnia egy várat, miközben a történeten ez egy fikarcnyit sem lendített előre. Walder Freyt vissza kellett hozni, aztán jó kegyetlenül és mondhatni értelmetlen módon megölni, mert mindenki így kívánta. A Véreb aztán összetalálkozott persze Dondarrionékkal, de itt is csak találgatni tudunk, semmi lényegi dolog nem történt megint csak.

GREYJOYOK

A lehető legrosszabb szál. Euron a könyvhöz képest mondhatni lósz*r, Asha Yara még egész jó megnyilvánulásokat produkált, de amúgy az egész Vas-szigetek olyan halott, hogy csak na. Nulla sztori, nulla karakterekkel. Persze nem szabad elfeledkezni Theonról, aki még mindig az egész széria legkiválóbb karaktere, de őt nem sorolnám ide, annyira kilóg ebből a sehogyan felépített Greyjoy-szálból.

yara-theon-greyjoy-game-of-thrones-season-6.jpg

KIRÁLYVÁR

Cersei tovább badasskedik, hogy aztán megint megtörténjen az, amire mindenki várt. Persze, király (azaz királynő mostmár), meg minden, de megint 0, azaz nulla fordulat. Tommen nem sok érdekességet tartogatott, a halála talán meglepő volt, de semmiképp sem érthetetlen. A Hegyre már korábban kitértem. A Főverébnek egész jó mondatai voltak, de ahogy a sorsa el lett intézve több fontos karakterrel együtt… Igen, meglepő (lehetett volna). Döbbenetes (lehetett volna). De másmilyen lett. Kevan egy méltalanul elhanyagolt szereplő volt, Margaery, Loras és Lord Tyrell pedig úgy haltak meg, hogy igazából csak az az érzése lehetett az embernek, hogy gyorsan el kellett őket takarítani a színről, mert jön a nagy csata, amiben nekik nem lesz szerepük. Hol van egy ilyen jelenet egy Vörös Nászhoz képest…

SAM

Erről aztán tényleg nincs mit írni. Itt látszott a legjobban, hogy a rendezőknek Martin nélkül fingjuk nincsen hogy mihez kezdjenek egy adott karakterre, ha nem közönségkedvenc. Márpedig Sam egyáltalán nem az, ő csak létezik, utazgat meg ilyenek. Ezt tette most is, semmi olyat, aminek értelmes következménye lett volna. Igen, megszökött az apjától a kardjával. És? Mi lett a következménye? Semmi. Elszökött a lopott karddal, a kard nála van, pont. Sam apja meg valószínűleg nemhogy reagálni nem fog erre, de szinte biztos, hogy a vásznon se látjuk még egy darabig.

SASFÉSZEK/DORNE/MEEREN

15-game-thrones-hbo.jpg

Sasfészek is méltatlanul el volt hanyagolva, az ott történő események már tulajdonképpen semmit nem számítanak. Dorne-ban aztán tényleg semmi nem történt, kinyírták a herceget, majd szövetkeztek Danyvel, mert miért ne. Meerenről nem is beszélve. Persze itt azért voltak jó jelenetek, de történetileg megint csak egy hatalmas nulla volt az egész. Danytől fejlődést már ne nagyon várjunk az elkövetezendő két évadban, és arra is számítsunk, hogy akkor is meg kell hallgatnunk tőle a minden epizódra jutó buzdító beszédet, ha a nap tényleg nyugaton kel majd fel.

BRAAVOS

A legértelmetlenebb szál, még annak ellenére is, hogy a színházas jelenetek nagyon is tetszettek. Egyszerűen semmitmondó és érthetetlen mind Jaqen, mind az Árva, és így Arya karaktere is. Meg úgy az egész bérgyilkos-kiképzés.

3053129-game-thrones-season-6-pictures_1.jpg

Ami szálat kihagytam, az valószínűleg azért maradt ki, mert annyira rossz volt, hogy eszembe sem jutott. Hát, ez van, nincs mit szépíteni, sztoriban, történetmesélésben hatalmas bukás ez. A karakterek között persze még mindig ott vannak a nagy kedvencek (Tyrion, Jamie, Theon), de rajtuk sem látszott a fejlődés, és nem azt kaptam róluk, amit eddig megszoktam.

Valaki már nagyon jól összefoglalta valahol a problémámat, már nem emlékszem, hol, de azt írta, a legnagyobb gond az, hogy egyetlen mondatban össze lehet foglalni, mi történt az egyes karakterekkel az évadban.

Nos, a jövőbe tekintve csak egyet mondanék: remélem, kívánom, tényleg tiszta szívből, hogy legyen annyi kitartás és szorgalom Martinban, hogy megírja a könyvet. Kívánom, hogy a rendezők visszataláljanak arra az útra, amin vele együtt jártak anno. És a legjobban kívánom, hogy tényleg, de komolyan, de NAGYON szarják le a rajongókat. Kérem szépen. Igen, tegyenek ránk magasról, röhögjenek a képünkbe, legyen bennük ennyi keménység, ha már eddig volt. Döbbentsenek meg valamivel.

Persze mindez óriási túlzás, hiszen én vagyok a Trónok Harca egyik legnagyobb rajongója. Imádtam minden egyes pillanatát, őrületesen várom a hetedik évadot, meg minden. De most tényleg, egy végső üzenet a rendezőknek és Martinnak: kérlek, legyen bennetek annyi tökösség, hogy kinyírjátok Danyt a 7/1 részben, és a végén felültetitek a Vastrónra az Éjkirályt, akinek Jon lesz az örök szolgája, és Sam koronázza meg őt a sárkányok csontjaiból készült koronával. Légyszi! Csak ennyit kérek. Remélem, ez a 6-os évad csak elterelés volt, és a végén tényleg visszakapom azt az érzést, amit csakis ez a sorozat tudott okozni. Köszönöm.

gameofthronez9.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avilagmas.blog.hu/api/trackback/id/tr7311914623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.R.R.K 2016.10.31. 07:33:13

@Tr0LL: Kedvess Troll barátom! Köszönöm tényleg hogy mindezt leírtad, valószínűleg mindez tényleg így fog történni, mivel mindenki ezt várja. (különben honnan is tudnák a mezei emberek, nemdebár?). Szerencsére nem olvastam végig amit írtál, és csak remélni tudom hogy amit elolvastam annak csak törtrésze következik be. Mindezidáig megfelelő távolságot tartottam ettől a cikktol, hátha marad még nekem is valami fordulat a sorozatban, de hát most hogy ezt mind leírtad nekem már tényleg nem kell izgulnom. Végezetül csak annyit, hogy köszönöm még egyszer a napi fanteória adagomat, úgy látszik ezek az írások, amik egész epizódok történéseit teszik tönkre az átlagos got-fogyasztó számára (mint én), már elkerülhetetlenek. Még egyszer : ajánlom hogy legyen annyi tökösség a rendezőkbem, hogy kiröhögik és rendesen arcon csapják az olyanokat, mint te. Üdv: egy átlagos got-fan, akinek a töke tele van a hozzád hasonlókkal.

SarahConnor 2016.10.31. 09:08:28

@Tr0LL: még ha ezt így igaznak is tekintjük, azért a Spoilert kiírhatnád az elejére! Vagy te nem emberek közt szocializálódtál? Én már olvastam ezt, szándékosan, de mi van azzal, aki nem akarja? Pl poszter? Elég pofátlan vagy, hallod!

Poszter: a GoT azért lett olyan, amilyen, mert két pénzember 'rendezi' egy író helyett. Azért van némi minőségi eltérés a kettő közt. Az író a történetnek, fantáziának, karakterfejlődésnek vet alá mindent, a pénzemberek annak, hogy mi vonz be több nézőt. Így amúgy ki lehet nyírni egy szuper sorozatot teljesen.

K.R.R.K 2016.10.31. 09:24:16

@Lenina Huxley: Pontosan az ilyen Troll-féle emberek miatt írtam, amit írtam... Erre nézze meg az ember, itt is spoilereznek neki... Én pl nem olvastam a cikket, direkt próbáltam elkerülni, de hát megszoktam már. Amit írtál, azzal meg maximálisan egyetértek! :)

SarahConnor 2016.10.31. 09:47:33

@K.R.R.K: így születnek az olyan gynegén kivitelezett szálak, mint Arya hasbaszúrása, ami a sorozat eddigi mélypontjának tekinthető több szempontból. A rajongókban több fantázia volt, mint a készítőkben, hisz ment a találgatás, hogy az nem Arya, stb, erre kiderült, hogy de - se arra nem figyeltek, hogy nem a jó kezét használja, se arra, hogy ebben a sorozatban is picit hihetőbb legyen a sérülés. Az volt szvsz az a pillanat, ahol a rajongók a Martin-könyvek logikája, működése és hangulata alapján gondoltak tovább valamit, és nagyon pofára estek Benioffék farzsebében... Benioffék csak annyit gondolkodtak azon a jeleneten, hogy Arya mindenképp élje túl, míg a rajongók tele voltak fantáziával. Ez egy olyan vita, és később csalódás volt, amit lenyűgözve olvastam a neten. Itt éleződött ki az író és a producerek ellentéte eddig a legjobban.

K.R.R.K 2016.10.31. 10:59:04

@Lenina Huxley: Pontosan, az Aryás rész a mintapéldája az ilyeneknek. Amikor végre meglep a sorozat, és várom, hogy tényleg valami tökéletesen megjósolhatatlan legyen, akkor így elcseszik az egészet. De számomra ezzel egyenértékű Jon feltámasztása is. Egy egyszerűen elmormolt szöveg, levágott hajtincs és már meg van oldva. Után magyarázat nulla, következmény majdnem nulla, de amit a rajongók akarnak (ti. hogy Jon már csak azért sem halhat meg, mert mindenki kedvence), az megvan, és nekik csak ez számít. Logika megint csak nulla.

Tyreo 2016.10.31. 23:45:21

@K.R.R.K: Nem biztos amúgy, hogy mindez a sorozat hibája. Martin nagy húzása az volt, hogy elrejtette a főszereplőket a sorozata elején, így látványosan meg tudta ölni azokat akik annak tűntek. De ez nem játszható a végéig, hogy egy karakter sem marad akivel szimpatizál a befogadó. Képzeld el azt a szituációt, hogy epic mega csata a sorozat legvégén meghal mindenki, majd megkoronázzák északi nemes13-at aki két képkockán is állt Jon mellett. Nem egy működő megoldás. Így sajna marad az, hogy már lassan tudjuk kik a főszereplők, kik fognak maximum a legvégén meghalni.
troll hozzászólását meg töröld ki, ne rontsa el másnak is.

K.R.R.K 2016.11.01. 10:45:21

@Tyreo: Nagyrészt igazad van. Fogynak a főszereplők, így lesz egyre kiszámíthatóbb. Viszont szerintem nem feltétlenül csak bizonyos főszereplők megölésével lehet még egy kis fordulatot bevinni a sorozatba. Például itt van Arya: ahelyett hogy tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra visszaugrott Westerosra, csatlakozhatott volna a színtársulathoz, hogy megpróbáljon biztonságba lenni. Azután hogy egy ideig elég durván az életére törtek, talán logikusabb lett volna. Valahol mélyen benne lehetett volna, hogy családra vágyik és biztonságra, nem pedig egy elszabadult gyilkos lesz, bármennyire is faszának tűnhet az. De ez csak egy példa, amin keresztül látszik hogy a sorozat a rövidebb utat választva próbál minél gyorsabban eljutni oda, ahová a rajongók akarják. Troll barátunk pedig tiltásra is kerül.

Tyreo 2016.11.01. 13:00:40

@K.R.R.K: A sorozatbeli Arya-nak szerintem pont jó volt ez így. Miután kinyírták azt a nőt a társulatnál, szerintem nem volt oka csatlakozni. Plusz neki az egész karaktere, jelleme a bosszúról szólt, az lett volna karakteridegen, ha most mindent hátrahagyva inkább békét keresne. Eleve ezért állt be faceless-ekhez is. (és persze ezért volt fura, hogy át tudta verni őket. már a kard elrejtésekor egyértelmű volt, hogy ő nem lesz senki)
Szóval szerintem ezzel pont nem volt baj. persze az utazást elnagyolták, de azt meg én annyira nem bánom. persze amúgy hibák voltak pl a másik tanulóval történő leszámolás...

K.R.R.K 2016.11.01. 13:17:04

@Tyreo: Háát, van valami abban, hogy lehet nem csatlakozott volna. De ettől függetlenül tartom, hogy nemcsak az utazás, hanem Walder Frey kinyírása is rosszul volt kivitelezve (rosszkor, hiteltelenül). Az pedig hogy már sorozatbeli Aryáról beszélgetünk, az megint csak az alapproblémához vezet vissza: Martin hiányához. A Trónok Harca világában megszoktuk azt, hogy a dolgok sosem egyszerűek és minden nagyobb eseményt megelőz valamiféle folyamat, ami csak később nyer megvilágítást. Látjuk az utat, ahogy egy-egy szereplő eljut valahonnan valahova (Robb hibája->halála; Jon jó lelke->halála). Arya esetében a lelki folyamatokkal nem lehet vitázni, megvolt az oka Frey megölésének, ezzel szemben a fizikai akadályokat kissé egyszerűen vette. Egy szó, mint száz, megint csak az jut eszembe, hogy a kielégítetlen rajongók gyorsan megkapták, amit akartak. De persze most nem kéne ezen a részleten lovagolnunk, hiszen sokkal nagyobb bajok is voltak itt.
Meghívlak egy hosszú, közös utazásra a Világba.
süti beállítások módosítása